آمریت عمومی نظارت از مؤسسات مالی غیربانکی

مؤسسات مالی غیر بانکی(NBFI)، نهادها یا موسساتی اند که همچون بانکها به ارائه خدمات مالی میپردازند، اما هر موسسه مالی غیر بانکی نظر به ماهیت کاری خویش متفاوت بوده و دارای جواز فعالیت مخصوص نظر به فعالیت های مشخص شده میباشد. مؤسسات مالی غیر بانکی که فعلاًدر افغانستان فعالیت مینمایند و جواز فعالیت خویش را از د افغانستان بانک دریافت نموده اند  شامل شرکت های صرافی و خدمات پولی، مؤسسات پولی الکترونیکی، مؤسسات تادیات میباشند. همچنان، موسسات اجاره مالی و موسسات مالی قرضه های کوچک نیز می توانند مطابق مقرره مربوط جواز فعالیت مربوط را از د افغانستان بانک اخذ نمایند.  

در اواخر سال 1398، آمریت نظارت از مؤسسات مالی غیر بانکی جهت ایفای مسئولیت های مقرراتی و نظارت از مؤسسات مالی غیر بانکی تأسیس گردید. موازی با رشد و تکامل فعالیت های سکتور بانکداری، آمریت نظارت از مؤسسات مالی غیر بانکی نیز رشد قابل ملاحظه را داشته است.

دیدگاه (Vision):

داشتن سکتور سالم مؤسسات مالی غیر بانکی که بتواند در پهلوی سکتور بانکی، سکتور مالی را رشد دهد و سهم قابل ملاحظه را در رشد و توسعه اقتصادی کشور ایفا نماید.

اهداف:

  • حصول اطمینان مداوم از عملکرد سالم مؤسسات مالی غیر بانکی؛
  • ایجاد چارچوب مناسب برای توسعه سکتور مؤسسات مالی غیر بانکی؛
  • اقدامات لازم برای جلوگیری از فعالیت های غیر مجاز مؤسسات مالی؛
  • تحفظ مشتریان سکتور مالی؛
  • مبارزه غرض جلوگیری از سپرده های غیر مجوز و پول سیاه در سکتور موسسات مالی غیر بانکی؛
  • کاهش  خطر پول شویی و تمویل تروریزم با تطبیق یک چارچوب مقرراتی جامع و نظارتی؛
  • تدوین یک روش مناسب برای توسعه تکنالوژی مالی (FinTech) در افغانستان بمظور رشد سکتور مالی.

وظایف و مسئولیت ها:

مسئولیت های آمریت نظارت از مؤسسات مالی را تنظیم فعالیت های موسسات مالی غیر بانکی با ایجاد و توسعه مقررات، پالیسی ها و رهنمود های لازم، صدور جواز فعالیت به موسسات مالی غیر بانکی، راه اندازی  نظارت های داخل ساحه و تحلیل وارزیابی خارج ساحه، اقدامات اصلاحی و تنفیذی بشمول جریمه های نقدی بالای مؤسسات مالی غیر بانکی در پرتو صلاحیت های قانونی و مقرراتی  تشکیل میدهد.

ساختار تشکیلاتی:

ساختار تشکیلاتی آمریت نظارت از مؤسسات مالی غیر بانکی متشکل از یک بست آمریت، دو بست معاونیت که شامل معاونیت عمومی و معاونیت نظارت از صرفان و فراهم کننده گان خدمات پولی بوده و نیز دارای شش مدیریت و کارمندان در مرکز و زونهای کشور می باشد.

معاونیت عمومی:

معاونیت عمومی دارای سه مدیریت است که شامل مدیریت نظارت از نهاد های پول الکترونیکی، مدیریت نظارت از مؤسسات قرضه های کوچک و اجاره مالی و مدیریت پیگیری و نظارت خارج ساحه میباشد، این معاونیت امور نظارت های داخل ساحه و خارج ساحه شرکت های مربوطه را انجام میدهند.

معاونیت نظارت از صرافی ها و خدمات پولی:

این معاونیت دارای سه مدیریت است که شامل مدیریت جواز دهی، مدیریت نظارت عمومی و مبارزه علیه پول شویی و تمویل تروریزم و مدیریت هماهنگ کننده زون ها میباشد. این مدیریت ها تمام امور مقرراتی، جوازدهی و نظارت از فعالیت های صرافان و فراهم کننده گان خدمات پولی  را انجام میدهد.